English Nederlands volg ons op facebook

Het bronzen kanon van de Alphen


In 2007 werd bij het vernieuwen van de kade van de Kleine Werf op acht meter onder het kade-oppervlak een bronzen kanon aangetroffen. Bij nader onderzoek bleek dat het kanon afkomstig was van het fregat Alphen dat in 1778 in de haven van Willemstad explodeerde en zonk. Door de explosie werd het kanon weggeslingerd en kwam in het water voor de Kleine Werf terecht. Omdat niemand dit gezien had werd er op die plaats niet naar gezocht. Later werd de Kleine Werf uitgebreid en een kade over het kanon heengebouwd.

Het kanon


Het kanon is een z.g. bronzen jager, een lange zesponder afkomstig van de Amsterdamse geschuts- en klokkengieterij Pieter Seest. Het is het grootste bekende kanon van deze bronsgieter. Op het kanon staat geschreven: Me Fecit Pieter Seest Amstelodami Ao 1776 d.w.z. gemaakt door Pieter Seest te Amsterdam in 1776. 

De lengte van het kanon is 269 cm en de diameter van de loop is 9.7 cm. Daar pasten kogels van zes pond in. Op het kanon zijn twee dolfijnen aangebracht die dienden om het kanon aan op te hijsen. Het kanon weegt 1600 pond.

Het schip


Dit kanon werd voor de Admiraliteit te Amsterdam gemaakt. Het wapen van de Admiraliteit op het kanon bestaat uit een schild met een staande leeuw, die in zijn rechterpoot een zwaard vasthoudt, een teken van soevereiniteit en in zijn linkerpoot zeven pijlen, die de Zeven Provincien voorstellen. De twee hoofdletters A links-en rechts van het schild zijn de initialen van Admiraliteit en Amsterdam.

De beschadigingen op het kanon en het wapenschild werden waarschijnlijk gemaakt door de graafmachine die het kanon in de Kleine Werf vond.

(Bovenstaande informatie afkomstig van François van der Hoeven)

Huidige lokatie


Het kanon is eigendom van Curaçao, wordt beheerd door de stichting National Anthropological and Archaeological Memory Management (NAAM) en is door NAAM uitgeleend aan het Maritiem Museum Curaçao .

Het is vergezeld van displays die het gruwelijke verhaal vertellen van 15 september 1778, ongeveer 08.00, toen de Alphen explodeerde in de haven (Anna baai) van Curaçao. 202 van de 227 bemanningsleden, waaronder de kapitein, stierven in de explosie. Ook werden 50 mensen van de lokale bevolking gedood. De oorzaak van de explosie is nog steeds onbekend.

Geïnteresseerd en meer informatie gewenst?


Lees meer over de geschiedenis van het in 1763 gebouwde Nederlandse oorlogsschip, met een relaas over het leven aan boord, een onderzoek naar de toedracht van de ramp, een verslag van het archeologisch onderzoek naar het wrak en de vondsten die dat opleverde. De noodlottige geschiedenis van het Hollandse fregat Alphen geexplodeerd en gezonken in 1778 in de haven van Curaçao.

Titel: De Noodlottige Geschiedenis Van Het Hollandse Fregat Alphen
Auteur: W.P. Nagelkerken - GVO|Ponsen & Looijen, Ede - 2009
Taal: Nederlands - 350 pagina's
ISBN: 9789064643460

Tevens te koop in de winkel van het museum.