English Nederlands volg ons op facebook

Geschiedenis


Curaçao, een eiland in de Caribische Zee, is en zal altijd verbonden zijn met de zee. De strategische ligging en de natuurlijke diepe haven maakten van het eiland al vroeg in de geschiedenis een belangrijke zeehaven en handelscentrum. Een rijke geschiedenis die nog steeds van invloed is op het dagelijks leven van de gemeenschap.
Het Maritiem Museum Curaçao werd opgericht met het doel dit unieke maritieme verleden tot leven te brengen.
 

Het gebouw


Het Maritiem Museum is gevestigd in een oud koloniaal herenhuis van twee verdiepingen, gebouwd in 1729. Nadat het gebouw in 1988 compleet was afgebrand, werd het opzienbarend gerestaureerd. Het interieur is ontworpen in maritieme stijl, compleet met valreep, patrijspoorten en scheepsrailingen. Het museum werd in december 1998 geopend.
 

De expositie


Het Maritiem Museum Curaçao voegt de eeuwenoude maritieme geschiedenis en de hedendaagse vormgeving op harmonieuze wijze samen. Bezoekers maken een ontdekkingsreis door meer dan 500 jaar maritieme geschiedenis van Curaçao. De geschiedenis wordt uitgebeeld middels authentieke nautische kaarten, scheepsmodellen en navigatieapparatuur, in combinatie met moderne audio-visuele technieken.
 

De Koninklijke Nederlandse Marine


Curaçao is een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De Nederlandse Koninklijke Marine heeft haar eigen basis op het eiland. Het Maritiem Museum Curaçao heeft, in samenwerking met het Marinemuseum in Den Helder, Nederland, een expositie samengesteld over het verleden en de toekomst van de marine in de West. Deze expositie toont u dat de marine niet slechts oorlogsgereedschap is. De Koninklijke Nederlandse marine heeft een sociale en morele rol.
 

De Alphen


In 1778 explodeerde het Nederlandse marinefregat “Alphen” in de haven van Curaçao, de Sint Annabaai. In 1984 werd begonnen met het opgraven van de restanten van dit schip. Een paar honderd objecten, zoals kanonnen, bouwstenen, glazen en keramische flessen voor wijn werden gerestaureerd en geconserveerd. Dit gedeelte over onderwater archeologie geeft de bezoeker een kijkje op de voorwerpen die de laatste eeuwen door de zeelui werden gebruikt. Er is veel te leren over het verleden, zelfs als het slechts een stukje van het geheel is.